Informaţii medicale

Asistenţă medicală

Doc on board

 

Grupul Austrian Airlines Group se alatura programului ‘Arzt an Bord’ (Doctor on Board) oferit de Lufthansa Group. Medicii se pot inrola in acest program, dupa primul zbor efectuat de la inrolare vor primi 5,000 de mile si o brosura de prezentare a situatilor medicale specifice calatoriei cu avionul. Extinderea programului este un avantaj pentru Austrian Airlines. Numele medicilor din program sunt inregistrate in baza de date Miles&More, precum si specializarea acestora. Acest lucru permite insotitorilor de bord sa le ceara asistenta medicilor in caz de urgenta. Medicii sunt asigurati impotriva eventualelor plangeri. Medicii pe pot inregistra aici pentru programul Doc on Board.

Ce echipament medical este disponibil la bord? 

Există recomandări europene standard pentru echipamentul medical care ar trebui să existe la bordul avioanelor: 

Trusă medicală pentru situaţii de urgenţă: un tip de trusă medicală de mari dimensiuni

Trusă de prim ajutor: conţine echipamentul de prim ajutor

Trusă medicamente la bord (suplimentară la unele companii aeriene): include o serie de medicamente, cu utilizare cotidiană.

 

Aprobare medicală

Clarificări medicale

Informaţii generale 

Recomandăm pacienţilor aflaţi în perioada de recuperare în urma:

 • intervenţiilor chirurgicale
 • bolilor/afecţiunilor medicale severe
 • spitalizărilor

să consulte un medic înainte de a se urca la bordul unei aeronave. Dacă aveţi dubii, vă rugăm contactaţi Biroul pentru situaţii speciale la:

Fax no.: +43 (0)5-1766-51043 or

E-mail: specialcases@austrian.com  


Part 1 acest formular se va completa de catre dvs si de catre biroul de rezervari cand efectuati rezervarea
Part 2 acest forumular se va completa de catre medicul dvs.

Cand suntem nevoiti sa refuzam transportul unei persoane bolnave?

 • Daca sunt motive sa ne asteptam la aparitia unor complicatii in timpul zborului datorate starii generale de sanatate a pasagerului.
 • Daca pasagerul ar avea nevoie de asistenta medicala, ceea ce nu este posibil la bord.
 • Daca medicul curant refuza sa furnizeze informatii de orice fel referitoare la boala.
 • Daca exista riscul transmiterii unei boli infectioase la ceilalti pasageri.

Nu necesita aprobare d.p.d.v. medical:

 • Pasagerii cu disabilitati care nu au suferit modificari de la nastere sau de o perioada lunga de timp
 • Pasagerii utilizatori ai scaunului cu rotile din cauza problemelor sistemului osos sau muscular (inflamatorii sau degenerative) cauzate de boala (i.e. scleroza multipla). Pentru mai multe detalii vedeti Accesul Pasagerilor cu Disabilitati
 • Pasagerii cu forme usoare de bronsita obstructiva cronica sau astm, care - nu cauzeaza crize - sunt tratate cu succes cu medicatia proprie a pacientului - medicul curant responsabil pentru tratamentul bolii nu considera necesara administrarea de oxigen pe durata zborului
 • Pasgerii care au avut un atac de cord cu cateva saptamani inainte si care nu au prezentat complicatii – cu conditia ca medicul cardiolog responsabil de tratament sa nu exprime temeri in acest sens

Zborul în timpul sarcinii

Până în a câta săptămână de sarcină este permis zborul?

Austrian Airlines acceptă femeile însărcinate care mai au mai mult de patru săptămâni până la data probabilă a naşterii, deoarece, în Europa Centrală, naşterile survin înainte de termen în 6 sau 7% dintre cazuri, în jurul celei de-a 38-a săptămâni de sarcină.

Zborul este interzis pentru toate sarcinile cu risc! 

Femeile însărcinate trebuie să îşi consulte medicul ginecolog sau de familie înainte de fiecare zbor, în timpul sarcinii, deoarece poate creşte riscul de apariţie a trombozei venoase profunde. 

La ce vârstă se poate zbura în siguranţă cu un nou-născut? 

În cazul nou-născuţilor sănătoşi zborul este posibil numai la 7 zile după naştere. Cu toate acestea, mamelor li se recomandă să consulte medicul de familie cu privire la riscul crescut de tromboză după naştere.

Ce este un coş pentru bebeluşi?

Coşuleţul pentru bebeluşi este un pătuţ furnizat de liniile aeriene în cazul zborurilor de cursă lungă, destinat bebeluşilor cu vârste cuprinse între 6 şi 8 luni. Este gratuit şi trebuie rezervat odată cu zborul deoarece fiecare cursă include foarte puţine locuri speciale de acest tip.

Tromboza

Tromboza calatorului


Medsafe, o ramura a Ministerului Sanatatii neozeelandez, furnizeaza informatii utile si recomandari. 

Definitia ‘trombozei calatorului’ si factori cauzatori

Tromboza calatorului este un tip de tromboza ce poate aparea in sistemul venos profund al extremitatilor inferioare (cu producerea sau nu a unui embolism pulmonar) la o persoana ce nu prezenta nici un semn de embolism venos acut la decolare, rezultata in urma sederii prelungite pe durata zborului. Se mai numeste si ‘tromboza venoasa profunda’ sau TVP.

Cauze

Mobilitatea redusa in timpul zborurilor lungi (long-haul) favorizeaza dezvoltarea trombozei venoase profunde la pacientii cu factor de risc crescut. Factori cauzatori ai trombozei sunt:

- presiune asupra coapselor, cauzata de sederea prelungita si mobilitatea redusa intre scaunele si randurile inguste

- umiditatea scazuta a aerului la bordul aeronavei poate favoriza aparitia trombozei la pasagerii deshidratati.

Categorii de risc

Categoria 1 - risc scazut

Perioadele prelungite de sedere din timpul zborurilor lungi (long-haul) pot cauza un risc scazut pentru pasageri

Categoria 2 - risc moderat

Pe langa durata lunga a zborului, se mai adauga sarcina sau perioada post-natala sau cel putin doi din factorii urmatori:

 • varsta de peste 60 de ani
 • boli de inima relevante istoric de boli vasculare in familie / susceptibilitate la afectiuni ale vaselor de sange vene varicoase,
 • insuficienta venoasa cronica terapii cu anticonceptionale/post-menopauza,
 • tratamente hormonale
 • obezitate (BMI>30)
 • deshidratare

Categoria 3 - risc crescut 

Aditional riscurilor asociate cu durata lunga a zborului,

 • antecedente de tromboembolism
 • tumori maligne sau alte boli similare
 • traumatisme la picioare ce necesita imobilizarea membrului
 • convalescenta in urma unei operatii ce implica risc crescut de tromboza

Masuri de contracarare pentru fiecare categorie de risc

Categoria 1 - risc scazut 

Masuri generale:

 • exercitiu fizic – intinderea picioarelor si schimbarea frecventa a pozitiei (i.e. forfecare si alte exercitii izometrice / plimbari scurte daca este posibil)
 • hidratare intensiva (evitarea bauturilor alcoolice), sedarea moderata si utilizarea de medicamente

Categoria 2 - risc moderat

Aditional masurilor generale de prevenire (vezi categoria 1),

 • sosete compresive (clasa de compresie I)
 • pentru pasagerii cu insuficienta venoasa, este recomandat ta poarte sosete compresive pentru gambe.
 • in cazuri speciale, cum este sarcina, se poate lua in considerare utilizarea de heparina cu greutate moleculara mica (vezi categoria 3)

Categoria 3 - risc crescut

Aditional masurilor generale (vezi categoria 1) si utilizarea sosetelor compresive (vezi categoria 2), se poate lua in considerare posibilitatea utilizarii de heparina cu greutate moleculara mica, dupa cum urmeaza:

 • subcutanat, chiar inainte de decolare
 • odata pe zi, pentru calatorii dus-intors
 • inainte de fiecare calatorie cu risc ridicat de tromboza (vezi categorii de risc)

Prevenire

Se recomanda consumul considerabil de apa minerala, apa plata, bauturi neacidulate, ceai de plante. Cantitatea recomandata este de 1-2 litri, in functie de durata zborului! A se evita consumul excesiv de cafea, ceai negru si alcool deoarece acestea au efect de deshidratare.

Efectuati exercitii fizice la bord – exercitiile activeaza muschii accelerandu-se astfel viteza de circulatie a sangelui prin vene. Purtati haine largi si confortabile pentru a evita blocarea circulatiei sanguine. Faceti exercitii izometrice. Cand sunteti asezati, scuturati picioarele si efectuati miscari circulare. Din cand in cand, faceti exercitii pentru muschii picioarelor cum ar fi incordarea si relaxarea coapselor. Masati picioarele.

Ciorapi compresivi de categoriile 1-2 sunt recomandate, chiar si in cazul in care riscul de tromboza este redus. In majoritatea cazurilor, sosetele ¼ sunt suficiente. Va rugam sa cereti sfatul specialistului daca este necesar. Materialele de calitate proasta sau care nu se adapteaza spatelui genunchilor sunt nepotrivite! In functie de starea medicala, sosetele pe gamba sau de alt tip sunt recomandate.

Medicamente care sa imbunatateasca circulatia sanguina – de obicei, heparina cu greutate moleculara mica poate fi injectata subcutanat in tesutul adipos de pe abdomen sau in partea superioara a coapsei. Pasagerul trebuie sa fie instruit de medicul sau cum sa isi auto-injecteze heparina si sa cunoasca efectele secundare si contraindicatiile acesteia.

Informatii suplimentare sunt furnizare pe toate zborurile Austrian long-haul in format video, indicand sugestii de exercitii fizice si anunturi.

Vaccinari

Pe langa recomandarilor generale, se mai sugereaza si un consult medical individual!

Pe site-ul  World Health Organization  (Organizatia Mondiala a Sanatatii) sunt furnizate de asemenea informatii referitoare la boli infectioase, cerinte de certificare de vaccinare, precum si situatia raspandirii malariei in lume.

Sectiunea Traveler's Health section a centrului Centers for Disease Control and Prevention, o agentie a US Department of Health and Human Services, este de asemenea o sursa de incredere ce contine informatii detaliate valoroase si utile, la zi.

Apasati aici pentru a descarca tabelul cu vaccinuri, in format .pdf (143 KB).

Alte întrebări medicale

Acceptarea concentratoarelor portabile de oxigen (POC) în cadrul zborurilor grupului Austrian Airlines 

POC aprobate de către departamentul tehnic al Austrian Airlines pe aeronavele pentru pasageri pot fi utilizate în timpul zborurilor Austrian Airlines în scopuri medicale, sub rezerva respectării următoarelor condiţii:

 • o notificare transmisă Biroului pentru situaţii speciale cu cel puţin 48 de ore înaintea decolăriia
 • pasagerii care au nevoie de oxigen la bordul avionului vor obţine aprobarea medicala a centrului medical Austrian Airlines
 • aparatul nu poate fi utilizat la decolare şi aterizare, din motive de siguranţă
 • ambalajul exterior al aparatului trebuie să includă eticheta producătorului cu denumirea dispozitivului
 • vor fi disponibili acumulatori etanşi cu energie suficientă pentru 150% din durata maximă a zborului (dacă durata zborului este de 4 ore, veţi avea nevoie de alimentare pentru 6 ore)             Reţineţi că nu este permisă conectarea POC la sistemul de alimentare electrică al aeronavei!
 • Bateriile POC incluse în bagajul de mână trebuie protejate contra scurtcircuitării şi deteriorării fizice
 • condiţiile de transportare a aparatului vor respecta  dimensinile bagajului de mana acceptat de compania noastră

Dispozitivele POC neaprobate de către departamentul nostru tehnic pot fi transportate în cabina pasagerilor, însă utilizarea acestora este interzisă! Aveţi grijă la dimensiunile bagajului de mână!

Pentru informaţii suplimentare, contactaţi Biroul pentru situaţii speciale.


Special Cases Desk Contact

E-mail: specialcases@austrian.com  

Fax no.: +43 (0)5-1766-51043


Allergen labelling on food products

On 13 December 2014, the EU regulation 1169/2011 on the provision of food information to consumers came into effect. The purpose of the new regulation is to ensure that consumers with food allergies or intolerance are informed about the use of allergenic ingredients in food products.

The new legislation also has an influence on the airline industry. The regulation requires that all airlines departing from EU countries including Norway and Switzerland must be able to provide clear information to passengers about the presence of possible allergens in the meals provided on board.

The European Food Safety Authority (EFSA) has prepared a list of 14 potentially allergenic substances

Austrian Airlines provides all required information on possible allergenic ingredients in food and beverages, served on board of our EU flights (including Switzerland and Norway). In case you have any food allergy or similar concerns, please talk to your doctor before travelling with us. Austrian Airlines will not take any responsibility for any allergic reaction you might have on one of our flights.